Onderwijs in Zweden

, Elke
12-7-2011, 18:59 uur

Hallo,
Ik vroeg me af of er veel verschillen zijn qua onderwijs. Is het niveau in vergelijking met Belgie (waar wij wonen) of NL heel erg groot? Ik las in een emigratieboek dat sommige scholen zelfs helemaal geen huiswerk geven.
Mijn kinderen zijn 3,5 en 10 jaar dus ik ben wel benieuwd hoe het ginds is in het onderwijs.

Groetjes
Elke

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Elke

Re: Onderwijs in Zweden

, ikmirjam
12-7-2011, 22:11 uur

Hej Elke, onze ervaring is dat geen enkele school dezelfde regels hanteert m.b.t. bijv. huiswerk. Ík kan je geen standaard antwoord geven hoe het op alle scholen in Zweden aan toegaat. Ik zou je willen voorstellen om zoveel mogelijk te lezen op internet en te vragen aan de scholen zelf van de plaats waar je wilt gaan wonen.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, enno
12-7-2011, 22:13 uur

Even googlen op 'onderwijs in Zweden' en je krijgt meer dan 3 miljoen hits. Daar staat vast wel iets nuttigs bij.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar enno

Re: Onderwijs in Zweden

, Elma
23-7-2011, 17:04 uur

Hoi Elke,
Het grote verschil vind ik is zichtbaar op de middelbare school. De kinderen gaan na de zesde klas (vergelijkbaar met groep 8) met zijn allen naar dezelfde school zonder naar niveau te kijken. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen vind ik. Ook het speciaal onderwijs is in Zweden anders, dit is in Nederland veel uitgebreider (en beter naar mijn mening).
Verder is het een groot verschil dat je in NL al die verschillende (openbaar, katholiek, enz) scholen hebt wat je hier (bijna) niet hebt.
Over het niveau weet ik te weinig om er echt iets over te zeggen, maar mijn gevoel zegt dat het niet zo´n groot verschil is.
Succes!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Elma

Re: Onderwijs in Zweden

, andries
24-7-2011, 19:50 uur

Hej Elma.
Betreffende het speciaal onderwijs ben ik het niet met je eens. Onze oudste zat tot 2001 op speciaal onderwijs in NL. Onze buurman was er leraar en bij de vraag wat onze zoon zou kunen worden met het speciaal onderwijs was zijn antwoord, reken op het werkvoorzieningschap.Ook word in NL het kind uit zijn woonomgeving ( buurtschool) gehaald word omdat er niet veel speciale scholen zijn.Dat heeft tot gevolg dat hij geisoleerd komt te staan in zijn eigen woonwijk.Hier in Zweden ging hij naar de zelfde school als anderen uit onze buurt en hoorde hij er bij en in NL dus niet. Ook heeft hij door extra hulp op school hier een opleiding tot vrachtwagenchauffeur afgerond incl gevaarlijke stoffen.Dit was dus nooit gelukt in NL.Dus ik vind dat het hier beter is.Groetjes,Andries.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar andries

Re: Onderwijs in Zweden

, Elma
24-7-2011, 20:54 uur

Hoi Andries,
Gelukkig dat het in jullie geval wel beter was!
Het is ook slechts mijn mening, die voort komt uit mijn werk in Nederland en Zweden in het speciaal onderwijs. Het is uiteraard voor ieder individu verschillend. Allebei de vormen hebben voor- en nadelen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Elma

Re: Onderwijs in Zweden

, andries
24-7-2011, 21:07 uur

Hej,
Waar heb jij dan in Zweden op een school voor speciaal onderwijs geweest?
Hier in Värmland zou ik er geen weten. Alle kinderen gaan hier naar de gewone school.Gr,
Andries.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar andries

Re: Onderwijs in Zweden

, Elma
25-7-2011, 10:32 uur

Duidelijk beschreven vind ik Renn, heel herkenbaar. Ook idd een verschil tussen dorpen en grote steden.
Overigens is iedereen die hier iets over schrijft natuurlijk beďnvloed door eigen ervaringen en meningen dus daar zou ik goed op letten Elke. Wil je naar Zweden imigreren en heb je een plaats in gedachten?

Andries: Ik heb voor mijn werk verschillende scholen bezocht in Västra Götaland regionen (met name Borĺs en omstreken) en kom dan voornamelijk op scholen die vergelijkbaar zijn met mytyl/mlk/zmlk.

stuur een privé-bericht naar Elma

Re: Onderwijs in Zweden

, renn
24-7-2011, 21:15 uur

ik vind het speciaal onderwijs zelf ook niet beter dan in Nederland. Ik denk dat sommige speciaal onderwijsscholen in Nederland (ik heb daar als leerkracht speciaal onderwijs en SBO leerkracht gewerkt) heel goed zijn en kinderen heel veel leren wat ze op het gewone onderwijs onvoldoende meekrijgen door de extra aandacht die ze nodig hebben. (hier zit uiteraard ook een groot probleem in het nederlandse gewone onderwijs waar ze geen ruimte hebben voor kinderen die extra aandacht nodig hebben) maar in Zweden worden kinderen met leer en gedragsproblemen in het gewone onderwijs geplaats. Leerproblemen zijn goed te ondervangen in het Zweedse onderwijs waar het onderwijs vaak erg individueel gericht is en kinderen veel ruimte krijgen zichzelf en hun eigen tempo te mogen ontwikkelen. Kinderen met gedragsproblemen in dezelfde klas vind ik in Zweden geen vooruitgang. Ze krijgen geen extra les in sociale vaardigheden en een andere aapak op gedragsgebied die ze vaak wel nodig hebben. Vaak krijgen ze een assistent (meestal zonder opleiding in speciaal onderwijs) waarbij ze geisoleerd raken. Als je kind in NEderland naar het ZMOK od ZMLK zou moeten zitten ze in Zweden regelmatig in een eigen lokaal met een eigen leerkracht. Ja misschien op een eigen school, maar wel geisoleerd. Op het moment werk ik binnen de gehandicapte zorg met een schoolgaande jongen die nooit in de klas heeft gezeten maar altijd in een eigen lokaal en af en toe eens lesjes meedraaien. Maar zoals gezegd, ook in nederland mogen ze zichzelf achter de oren krabben wat betreft het gewone onderwijs en de eisen die ze stellen.

Wat betreft het gewone onderwijs. Ik vind het in Zweden beter. In nederland leren kinderen tegenwoordig al met 4 lezen en schrijven. Kinderen moeten als ze naar grope 3 gaan al 23 letters kunnen herkennen. Ze moeten een woordenschat hebben van 2000 woorden en in Amsterdam loopt er een project waar ze zelf 3000 woorden moeten kennen. De leerkrachten hebben die woorden op een placemat staan waardoor ze de hele dag herinnert worden aan de woorden die ze terug moeten laten komen in hun lessen. Belachelijk! Het spelen wordt sterk gestructureerd. Als je in de poppenhoek hebt gespeeld sochtends dan mag je smiddags alleen naar de bouwhoek en ook dat wordt geregistreerd, wie speelt er in welke hoek. Later sijn de eisen heel hoog qua rekenen en lezen. Je valt al snel uit. En er moet steeds meer van de overheid in steeds minder tijd.

In zweden mogen kinderen kinderen zijn. Tot 7 jaar gaan ze naar de dagis (kinderopvang) Die is open van half zeven tot 7. Je kind mag een half uur voordat je gaat werken komen en een half uur na je werk moet je ze weer halen. Ze hebben recht op 15 onderwijs en daarnaast alle uren die je werkt. Als je niet werkt en dus thuis bent hebben je kinderen alleen maar recht op die 15 uur. Als je werkt dan krijg je plek voor 40 uur en kunnen je kinderen dus alle dagen van de week komen. Werk je onregelmatig dan kun je je schema elke week aanpassen aangezien ze 40 uur gereserveerd hebben voor je kind. Als je kinderen om 7 uur komen krijgen ze ontbijt, smiddags eten ze warm en als je ze laat haalt (zoals ik mijn kinderen om half zeven haal) dan eten ze savonds warm op de opvang. Er wordt voornamelijk gespeeld. er wordt ook gewerkt, maar veel vrijer, losser en minder met regeltjes. Mijn kinderen leren daarentegen skien, bessen plukken, poep in het bos herkennen en dergelijke. Daar kan naar mijn mening niets tegenop.
Veelal hebben ze geen ledikantjes voor de allerkleinste maar slapen ze hun middagslaapje op matrasjes in een kamer met een juf erbij. Dit vond ik een hele aparte gewaarwording. Mijn kinderen zijn overigens allebei in de wagen gelegd omdat ze op matrasjes niet konden slapen. (nee hehe met allemaal andere kinderen en zachtjes muziek aan met een juf, mijn kinderen slapen alleen maar in een bed, in het donker en alleen hihi)

Ze gaan met 7 naar de basisschool. De tijden zijn een stuk korter. Bij ons van 9 tot 2. Voor en naar schooltijd kunnen ze naar de fritids waar dezelfde regels gelden als op de gewone opvang. Als ze vroeg komen ontbijt, laat halen ook avond eten. En weer aangepast naar je werktijden. Het voordeel is dat veel knutsel en sportdingen in de fritidstijd gedaan wordt en 9 tot 2 vooral besteed wordt aan lezen schrijven en rekenen. Ik vind zelf het niveau wel een stuk lager dan in Nederland, maar ach ze halen het blijkbaar ergens wel weer in. Bij ons kunnen de kinderen muziekles krijgen via de naschoolseopvang en ook sport zoals voetbal. Dan hoef je zelf niet te rijden halen en brengen. Wat op zich niet erg is, maar in ons geval is het een half uur rijden naar het dichtsbijzijnde dorp dus dan is een muziekles niet zomaar te regelen.

De middelbareschool is inderdaad allemaal bij elkaar. Er wordt wel individueel gewerkt maar het algemene niveau vind ik een stukje lager dan in Nederland. Later als ze 16 zijn dan worden de niveaus gescheiden. Ze kunnen een leerrichting kiezen, een praktijkgericht

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, renn
24-7-2011, 21:20 uur

Oh te lang, dan even snel afmaken.

De bollebozen halen vanaf hun zestiende in een leergerichte richting wel een deel in van de eventuele achterstand. Ze gaan met zestien waar wij wonen uit huis aangezien een hoop leerrichten zon 3 uur rijden van ons huis bevinden. Ze hebben helaas geen campus en dus wonen je kinderen op zichzelf. Dat zie ik nog niet zo heel erg gebeuren, maar mijn kinderen zijn nog maar 1 en 3 dus dat is nog een ver van mijn bed show.

Het zal ongetwijfeld overal anders zijn ,maar in grote lijnen is het overal hetzelfde. Ik heb bijna mijn diploma omgezet en heb daar nogal veel voor moeten inlezen in het zweedse onderwijs. Via mijn werk krijg ik ook aardig wat mee in de praktijk.

Het hangt heel erg af van waar je gaat wonen. In de grotere steden kennen ze wel bijvoorbeelde de vrije school. Waar wij wonen is maar een school en een opvang, dus geen keus.

Ik zie mijn dochter in elk geval niet over een jaar in de banken stil zitten. Dan zou ze in NL al gauw een lastig en pittig kind zijn, waar ze hier nog veel meer ken rennen en vliegen alvorens stel te moeten zitten.

Ik vind het hier beter, maar op sommige punten ook niet beter. Het is een beetje van beiden denk ik.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar renn

Re: Onderwijs in Zweden

, jos
27-7-2011, 8:11 uur

Niveau is in Zweden veel lager dan in Nederland, maar hoewel iedereen hetzelfde pakket volgt op het 'basisonderwijs' is het ene kind wel verder dan een ander.
Huiswerk hebben onze kids nog nooit meegekregen. Onze zoon gaat straks naar het gymnasium (media) een ook daar krijgt hij geen huiswerk mee.
In Zweden gaan de kinderen veel socialer met elkaar om en dat zie je duidelijk terug.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar jos

Re: Onderwijs in Zweden

, Elma
28-7-2011, 15:50 uur

De kinderen die ik hier ken (Zuid-Zweden) krijgen echter wel huiswerk mee, vanaf het eind van de basisschool. Maar met name op de middelbare school, en veel ook. Het ligt er dus blijkbaar aan waar en op welke school je zit.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Elma

Re: Onderwijs in Zweden

, Rob uit Habo
28-7-2011, 20:04 uur

Onze dochter, bijna 9 jaar, heeft de afgelopen 2 jaar (ettan en tvĺan) al iedere week huiswerk meegekregen voor rekenen en taal.
Het zal inderdaad per gemeente verschillen. Naast haar reguliere huiswerk kreeg ze ook nog een opdracht mee om haar zweedse woordenkennis uit te breiden, intussen is dit zover dat we besloten hebben om daar mee te stoppen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Rob uit Habo

Re: Onderwijs in Zweden

, jos
29-7-2011, 15:06 uur

Duidelijk grote verschillen dus.

Onze kinderen hebben zowel in Jämtland (Grundskola inFöllinge) als in Värmland (grundskola in Kristinehamn en Gymnasium in Kristinehamn en Karlstad) nog nooit huiswerk meegekregen. Ik denk dat onze kids er wel blij mee zijn.

Ik moet wel zeggen dat ik vind dat het niveau van het onderwijs in Zweden ver achter loopt met het niveau in Nederland en ik zie ook nergens een moment dat het niveau weer samen komt.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar jos

Re: Onderwijs in Zweden

, Linde
18-1-2018, 14:46 uur

Ik doe een onderzoek naar hoe kinderen spelen in Zweden.
Nu is mijn vraag: 'worden kinderen in het basisonderwijs gestimuleerd tot spel en hoe?'.

Ik hoop dat iemand mij hier informatie over kan geven of mij kan verwijzen naar een mogelijke site die mij op mijn vraag antwoord geeft.

Alvast mijn dank.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Linde

Re: Onderwijs in Zweden

, JF
18-1-2018, 18:20 uur

Als (oud)lerares én moeder moet me iets van het hart:
Waar de school heel belangrijk voor is, dat is je te leren gedragen in een omgeving waar meer kinderen en volwassenen zijn. Allerlei soorten kinderen, in een ' gemeenschap' ieder naar zijn vermogen daar aan deelnemend. Een kind moet uiteraard niet voortdurend gehinderd worden in zijn leerproces, de omstandigheden moet steeds in de gaten gehouden worden. Wat kan het kind in een groep leren, zonder anderen voordurend te storen of zonder door anderen voortdurend gestoord te worden.
Dat er verschillen zijn tussen Nederland en Zweden maakt niet uit. Wel is het zo als een kind voortdurend stress ervaart op school, maar ook door te grote ouderdruk het kind dan meestal niet mee wil werken. Of je nu wel of geen huiswerk mee krijgt, maakt ook niet uit; als ze het niet willen maken of alleen onder grote stress dan leren ze in feite niets. Mijn kinderen kregen op de basisschool bijna nooit huiswerk. Op de middelbare school wel. Als ze gemotiveerd waren maakten ze het maar ook lieten ze het vaak liggen en letten alleen in de les op, als ze dat al deden. Heel veel kinderen maken hun huiswerk niet.
De kinderen die ik begeleidde als lerares, wees ik op hun eigen verantwoordelijkheid. ( het is jouw leven, niet dat van je ouders, maak er wat van.). De schoolkinderen in Zweden zullen heel anders in het leven staan dan de Nederlandse kinderen en ook stad en platteland zal anders zijn. Ze leren vaardigheden gericht op de Zweedse cultuur en de Nederlandse kinderen op de Nederlandse cultuur. Daarnaast zijn het gewoon kinderen, gamen ze teveel, zitten teveel aan hun mobieltje/ internet/tv, maar ik zie ook genoeg kinderen heerlijk buitenspelen, juist in Zweden.
In Nederland hebben we de bevolking wat dichter op elkaar wonen dus is er ruimte voor hier en daar speciaal onderwijsscholen. In Zweden zie je dat in de stad ook.
Ik vind scholen die alle kinderen moeten opnemen, heel dapper want het is een hoop georganiseer, maar het kan wel!
Ik krijg de indruk dat oudere kinderen in Zweden veel minder bezig zijn met status van een beroep. Ze kijken wel of ze er leuk mee kunnen verdienen. Die hoge ambitie is er veel minder. Je gaat iets doen wat je leuk vindt, of dat bosbouwer, arts is of IT-er maakt niet uit. (Zal ook wel aan de salarissen liggen.)

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, JF
18-1-2018, 18:29 uur

Wat spelen betreft: kinderen doen veel traditionele kringspelletjes (dansen/zingen) het hele jaar door, ze gaan veel, de natuur/ park in, wedstrijdjes op langlaufskietjes, of slee wedstrijden, zang/ muziek competities, ook voor kleintjes zangspelletjes met gebaren, maar vooral ook heel veel vrij spelen. Daarnaast kleine wandelparcours met leuke interessante natuurvragen op bordjes.
Ik vraag me af of je dit wel bedoelde?

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, marianne
18-1-2018, 19:04 uur

dit is ook mijn ervaring met mijn drie dochters in Zweden !

in de winter verplicht een goed skipak/wanten/muts e.d. aan en heerlijk naar buiten !!!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar marianne

Re: Onderwijs in Zweden

, Willy
19-1-2018, 8:32 uur

Goed en mooi beschreven!

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, Willy
19-1-2018, 8:32 uur

JF, Jouw lange post over scholen bedoel ik.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, JF
19-1-2018, 10:45 uur

Dankjewel Willy.
Als kind was ik er ook zo een die liever speelde, liet mijn vader het huiswerk overhoren wat ik niet geleerd/gemaakt had en leerde daar eigenlijk heel veel omdat hij van alles vertelde. Ook mijn eigen kinderen zijn allemaal goed terecht gekomen, elk op zijn eigen niveau, maar makkelijk was het echt niet altijd, altijd maar vechten, uiteindelijk haalden ze hun diploma en maakten hun eigen keuzes.
Raakten daardoor gemotiveerd. Spelen was voor hen altijd belangrijk, daar hebben ze heel veel van geleerd. Ook nu spelen ze heel veel met de eigen kinderen, gaan veel met ze naar buiten.
Van mijn leerlingen en hun ouders leerde ik zelf hoe belangrijk het is om een kind zichzelf en zijn eigen mogelijkheden te laten ontdekken. Dat de omstandigheden daarbij ook van belang zijn, of dat nu is een andere school, een ander niveau of in sommige gevallen kan het zelfs letterlijk een ander land met een ander schoolsysteem zijn.
Ik begrijp het zeker als ouders met kind met ADHD of autiform kiezen voor een land als Zweden of Noorwegen. Niet dat daar nu alles opgelost wordt of een paradijs is maar kinderen hebben er meer ruimte en is veel minder stress. Uiteraard heb ik het dan niet perse over grote steden als Stockholm, maar misschien zelfs daar, kinderen de rust en ruimte te geven om hun talenten en mogelijkheden letterlijk de ruimte te geven. Dat ze dan niet allemaal het hoogste niveau halen wat de ouders in gedachten hadden is dan maar zo. Een gelukkig leven is belangrijker dan een hoge status.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Onderwijs in Zweden

, Ing
18-1-2018, 18:26 uur

Goed om te weten , dat het Zweedse schoolsysteem anders is georganiseerd dan het Nederlandse onderwijs. Veel kinderen gaan vanaf hun 1e jaar naar het kinderdagverblijf. In Zweden is het normaal dat beide ouders fulltime werken. Het kinderdagverblijf is tot het 6e levensjaar. Daarna gaan de kinderen naar de förskoleklass. Nu is deze klas nog niet verplicht. Vanaf augustus 2018 wordt dit ook een verplichte schoolvorm. Voor alle informatie over de organisatie van de Zweedse school, kijk op: www.omsvenskaskolan.se.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Ing
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug