winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Maarten
26-2-2013, 21:50 uur

goeiedag, ik heb ook nog een vraag. Ik heb net ons vakantiehuis in Zweden verkocht, heb wel een zweeds fiscaalnummer maar ben nooit ingeschreven geweest. Ik ben op de hoogte dat Skatteverket 'capital gains' belasting heft, i.e. belasting over de verkoop winst over het huis. Ik heb daar ook recentelijk een vrij algemene brief over gehad, i.e. de intentie om belasting te heffen. Ik woon al jaren in Luxemburg en hoor/lees op forums tegenstrijdige berichten - de meest gunstige variant is dat Skatteverket geen belasting kan/mag heffen (niet rechtsgeldig) aan buitenlanders die ook nog eens in het buitenland wonen - maar dat ze het wel 'proberen'. Heeft iemand hier ervaring mee ? Groet.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maarten

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Maarten
3-3-2013, 19:11 uur

Even een tussenbericht want gaat de verkeerde kant op - wij hebben ook altijd netjes onze belastingen betaalt - geen thema - want we hadden tenslotte eigendom in Zweden. De vraag is echter of je nog steeds belastingplichtig bent in Zweden als je je eigendom verkocht hebt en dus geen bezit meer hebt in Zweden en niet de Zweedse nationaliteit hebt. Tot nu toe is het onduidelijk of een land rechtmatig belasting kan heffen in het buitenland aan een buitenlander.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maarten

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, enno
3-3-2013, 19:52 uur

Dat kan. Dat is ook gebeurd terwijl het huis in Zweden in jouw bezit was. Daar stond tegenover, dat je over de waarde van je Zweedse huis niet ook nog eens belasting moest betalen in Nederland.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar enno

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Jan
17-3-2013, 11:56 uur

In belastingverdragen wordt normaliter de heffingsbevoegdheid tussen staten verdeeld (wie mag waarover heffen ?). Voor wat betreft onroerende zaken geldt in zijn algemeenheid dat het bronland (het land waar de bron = de onroerende zaak is gelegen) mag heffen.

Het kan zo zijn dat een staat eigen inwoners anders behandelt dan niet inwoners en dan kan je je afvragen of dat is toegestaan of dat er sprake is van verboden discriminatie. Zweden is lid van de EU en gehouden aan het Europese gemeenschapsrecht alsmede aan internationale verdragen. Let wel: of er sprake is van verboden discriminatie is een vraag die niet eenvoudig en eenduidig te beantwoorden is.

Mijn advies: internationaal belastingrecht is een ingewikkelde materie met vele valkuilen. Laat je goed informeren en adviseren en huur indien nodig deskundige hulp in bij doen van aangifte (zowel in het eigen woonland als in het land waar de onroerende zaak gelegen is).

Oh ja, ik ben belastingadviseur (pas zo'n 25 jaar) met ervaring op dit gebied.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jan

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Nol
3-3-2013, 23:24 uur

Maarten.

Wat bedoel je met 'Even een tussenbericht want gaat de verkeerde kant op - wij hebben ook altijd netjes onze belastingen betaalt - geen thema - want we hadden tenslotte eigendom in Zweden'
Niemand heeft hier nog gereageerd.
Ik denk dat je 2 posten door elkaar gooit want in de post over belastingdienst heb je hetzelfde gevraagd en daar wordt wel zoiets geschreven.
Met één keer posten voorkom je dit soort verwarring.

Maar bij verkoop moet je winstbelasting betalen en ik dacht 30%
Ik weet uit ervaring dat winstbelasting ook in Spanje wordt geheven.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Nol

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Colombe
17-3-2013, 19:52 uur

Waarom betaal je niet gewoon? Je kon het weten toen je het huis in Zweden kocht. Je wordt geacht de wet te kennen. En die zegt, gij zult betalen als gij een huis in Zweden verkoopt. Ongeacht waar je nu woont. Terecht, waarom zouden ze in Zweden voor jou een uitzondering maken...

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Colombe

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Floris Ooms Almelo - Nederländerna
17-3-2013, 20:00 uur

Groot gelijk, in Nederland betaald de koper 6% overdrachtsbelasting en in Zweden slechts 1,5% over de zuivere winst. Alle bonnen betreffende investeringen kun je van de prijs aftrekken en dan pas over de zuivere winst betaal de winstbelasting. Verder krijg je die belasting terug als je weer iets nieuws koopt aan onroerend goed in Zweden.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Floris Ooms Almelo - Nederländerna

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Maarten
17-3-2013, 21:25 uur

Jan, bedankt voor je professionele contributie aan dit thema - de andere 17/3 reacties zijn emotioneel getint of geven antwoord op een niet gestelde vraag ...

Inmiddels zelf ook met Skatteverket gesproken. In principe krijg ik in April een belasting aanslag waarna ik een overzicht van de de bouwkosten moet aangeven voor beoordeling door Skatteverket en dan belasting moet betalen over de overeengekomen delta vs de verkoopwaarde, i.e. de winst - ruwweg 30%.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maarten

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Wim
25-1-2018, 17:15 uur

Als je je huis met verlies verkoopt maar wel fors geinvesteerd heb, krijg je dan belasting terug?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Wim

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Joseph
25-1-2018, 18:20 uur

Wij zijn een paar jaar geleden binnen Zweden verhuisd. Bij de verkoop van een huis moet men (ik dacht) 20% belasting betalen over de winst. Als men echter de laatste 3 jaar onkosten hebt gehad kun je die opgeven bij Skatteverket. Wij hadden een nieuwe keuken geplaatst en een aantal nieuwe kozijnen met triple glas laten plaatsen. Wij verkochten het huis voor 130.000 kr meer maar als wij de onkosten van de keuken en kozijnen ervan aftrokken kwamen wij negatief uit. De rekeningen hebben wij naar Skatteverket gestuurd en wij hoefden geen belasting te betalen maar wij kregen ook niets terug.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Joseph

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Willy
26-1-2018, 13:16 uur

Dan is er misschien iets mis gegaan Joseph. Je hoeft nooit uit jezelf rekeningen naar Skatteverket te sturen..hier vragen ze alleen naar als ze de boel niet vertrouwen. De makelaar die het verkocht heeft helpt je met het berekenen van het juiste bedrag wat je in moet vullen bij je aangifte. Als het op papier na alle aftrek van onkosten negatief wordt, dan krijg je een deel van de belasting terug. Dit bedrag wordt verekend met je jaarlijkse inkomstbelastingaangifte in Zweden. Op deze sluträkning van skatteverket zie je dan dit verliesbedrag van de verkoop ook verrekend staan. De verkoop van je huis moet je altijd opgeven het jaar na het koopkontrakt. Dus is je koopkontrakt 2017 getekend dat moet je deze verkoop in 2018 bij Skatteverket opgeven. En stel bijv dat je 10 000 kr te weinig aan inkomstenbelasting betaald hebt en deze zou moeten terugbetalen aan Skatteverket, en je zou door verkoop van huis (met verlies) van bijv 9 000 kr terugkrijgen, dan hoef je nog maar 1 000 kr te betalen. Heb je geen inkomen in zweden dan krijg je 9 000 kr terug. Kijk eens op je belastingaangifte van dat jaar toen jij het aan de baslting opgaf. Als het goed is, is deze teruggave daar be/verrekend.

reageer op dit bericht in het forum

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Joseph
26-1-2018, 16:05 uur

Het klopt wat je zegt. Ik heb ook niet letterlijk de rekeningen opgestuurd maar de bedragen van de keuken en de kozijnen op het formulier aangegeven alsook de datum van plaatsing. Ik heb nadien ook geen oproep gehad om het te bewijzen met rekeningen. Sorry voor de onduidelijkeid.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Joseph

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Willy
26-1-2018, 13:39 uur

Onkosten de laaste 5 jaar kun je aftrekken maar ook verbeteringkosten waardoor de standaard verhoogd is, ook al zijn deze ouder dan 5 jaar. Bijv een altan gebouwd wat er eerst niet was, of als je eerst een badkamer met zeil had, maar nu een badkamer met tegels.
Wim, als het goed is moet je iets terugkrijgen, maar je moet het wel goed invullen en het jaar nadat je het koopkontrakt getekend is moet je dit aan de belasting opgeven. Doe het dit niet in het juiste jaar krijg je boete. Als nu blijkt dat je veel geld terug krijgt, neemt Skatteverket waarschijnlijk kontakt met je op en wil rekeningen zien. Als je niet alles hebt kun je wellicht foto's tonen, anders moeten ze maar langskomen, Sta op je strepen, rekeningen kunnen nu eenmaal verdwijnen bij een verhuizing! Ga om de tafel met je verkopende makelaar want die heeft er goede kijk op. Ook containerhuur of schoonmaak voor oplevering en makelaarskosten kun je aftrekken bijvoorbeeld.

reageer op dit bericht in het forum

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, NicoJ
26-1-2018, 16:05 uur

volgens mij moet je op bijlage K5 van je aangifteformulier (apart downloaden) je verlies/ winst berekenen

Op skatteverket zoeken : Beräkningshjälp för din bostadsförsäljning

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar NicoJ

Re: winstbelasting over verkoop huis in zweden

, Joseph
26-1-2018, 16:08 uur

Ik dacht 3 jaar maar 5 jaar is ook goed mogelijk. Zo te lezen ben je er in elk geval goed op de hoogte.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Joseph
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug