Vervolg opdekdeur voor Zweedse huis

, Martin E. van Doornik
13-12-2017, 21:21 uur

Dit is een vervolg van het verhaal over de opdekdeur voor Zweedse huis, waarvan het Zwedenwebforum nu helaas is overleden. Wij zijn op 10 december j.l. weer thuis gekomen. Net voor het Nederlandse sneeuwprobleem!

Kopieer de hele tekst hier naar Word-bestand en de links die met http:// beginnen met de muis aanklikken, tegelijkertijd op Ctrl aandrukken. Dan komen de foto’s tevoorschijn!

Leo: Inderdaad, dat houdt wel. Eventueel zou je nog met een spanband of zo verschuiven in de lengterichting kunnen belemmeren. Zodat de deur niet wegzeilt bij een botsing.
Antwoord Martin: het autodak is voor en achter wat omlaag gebogen, die hielden de deur wel tegen. De reis is rustig en goed verlopen, geen probleem. Wij voeren met Stena Line. De deur hing nog 5 cm boven mijn hoofd. Onderweg maar drie lichte drempels gehad. Bij aankomst in Värmland was het gewoon laat-herfstig weer, pas de volgende dag lag er sneeuw! Toen was ik al met het timmeren van het kozijn begonnen. Bij vertrek terug naar huis heeft het alweer gedooid....

Trummis: Ik kan het niet zien op de foto, maar heb jij zo'n oog gebruikt?
http://www.onlinebouwmarkt.nl/winkel/be ... _4555.html
Antwoord Martin: Inderdaad, zo’n oog heb ik gebruikt. Helemáál niet van die schroefbouten voor hout! In de openingen in de zijkanten boven de autoramen zit een half hoog stalen plaat met daarin een U-vormige opening. Daarin kon zo’n bout precies vallen en per stuk met sluitringen en twee moeren vastgemaakt. Heel sterk en harpsluitingen erbij gedaan. De deur is niet massief, maar gewoon licht van gewicht. Van binnen hol met kartonnen honingraatvulling. De ogen zijn niet eens open gebogen. Tussen de ogen zijn brede spanbanden met ratels gespannen. Ik kan die deur (zonder de glas-in-lood ramen erin) met twee handen tussen duim en wijsvinger optillen.

http://i63.tinypic.com/30u6742.jpg
Tijdens het plaatsen van het kozijn. Op de achtergrond is de voordeur zichtbaar. Links de keuken. De nu toenmalige deuropening had gelukkig de juiste hoogte, dat het kalf van het kozijn (hier links staand tegen de hoek) niet nodig was. Het spijkeren van een slaglijst tegen de onderkant van de bovenbalk in deze deuropening was afdoende.

http://i65.tinypic.com/23ssoj7.jpg
De kopse kant is van de zijmuur links eraf gehaald en met houten platen naar het linker deurkozijn doorgetrokken. De slaglijst is al tegen de bovenbalk gespijkerd. Aan de kant van de hal is nog een tweede laag houtplaten gespijkerd, waartussen isolatie is opgevuld. De platen zijn behangen en daarna met witte muurverf gesausd.
De enige tegenslag was dat de kopse kant van de zijmuur niet zuiver te lood stond: boven de vloer was de muur 12 mm (vanaf de voordeur gerekend) langer dan boven. Dus heb ik die kopse kant van de muur zuiver verticaal af gezaagd.

http://i65.tinypic.com/xfnd50.jpg
Hier is het resultaat. De glas-in-lood ramen zijn erin gezet, deurkrukken geplaatst (afkomstig uit een loppis in Karlskoga, welke ook op de bestaande andere deuren in het huis zitten - zie hier: https://www.google.nl/maps/@59.3221485,14.5916564,3a,36.5y,2 2.48h,90.91t/data=!3m6!1e1!3m4!1sl0MW_wagu11jyIyNEZA4Rw!2e0 !7i13312!8i6656), de vloerplinten aangelegd. In de tuinschuur was er voldoende hout voorhanden om voor te gebruiken; alleen de omlijstingen rondom de deur – aan twee kanten – zijn nieuw gekocht bij Karl Hedin in Hagfors.
Dus nooit meer tocht wanneer de voordeur opengaat en de woonkamer blijft lekker warm!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Martin E. van Doornik

Re: Vervolg opdekdeur voor Zweedse huis

, JoopL
14-12-2017, 19:36 uur

Een werkelijk prachtig resultaat Martin! Hier mag je met recht trots op zijn.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar JoopL

Re: Vervolg opdekdeur voor Zweedse huis

, Nol
14-12-2017, 23:47 uur

Zier er strak uit Martin.
Wat was de reden waarom je opdekdeuren heb gekozen ?

Ik heb 2 balkondeuren mee genomen uit NL incl. kozijnenhout om als veranda deuren te gebruiken maar dat waren stompe deuren en ter plaatse in SE heb ik de kozijnen gemaakt. Het geheel paste in mijn VW transporter.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Nol

Re: Vervolg opdekdeur voor Zweedse huis

, Martin E. van Doornik
15-12-2017, 16:36 uur

Ik had de deur opgehangen onder het autodak van de Dacia Logan MCV.
Geen probleem.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Martin E. van Doornik
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug