Zeilen in Zweden?

, Max Buijsman
14-12-2017, 18:58 uur

Goedenavond! Ik ben een zeilvakantie in Zweden aan het plannen, maar kom er nog niet zo goed uit. Ik wil graag in een kleine kielboot op binnenwateren varen, maar volgens mij zijn het bekende Vänern en Vättern meer daar te groot voor. Wat is een goed zeilgebied in Zweden? Ik zoek iets dat vergelijkbaar is met Friesland. Ik heb al wel https://zeilspot.nl/land/zweden/ gevonden, maar ben vooral benieuwd naar jullie persoonlijke ervaringen met zeilen in Zweden. Alvast bedankt voor jullie reacties! :)

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Max Buijsman

Re: Zeilen in Zweden?

, Martin E. van Doornik
14-12-2017, 19:54 uur

Misschien in Strömstad, net onder de Noorse grens? Daar liggen veel zeilboten afgemeerd. Maar ook rondom het eiland Orust (tussen Uddevalla en Stenungsund) wordt er veel gezeild. Nog afgelopen 9 december ben ik daar geweest: jachthavens, aanlegsteigers, veel faciliteiten voor zeilsporters en nog een prachtig gebied ook. Gewoon doen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Martin E. van Doornik

Re: Zeilen in Zweden?

, H.R
20-12-2017, 15:49 uur

Hallo Max,
Het zeilen kan ook heel goed op wat kleinere meren zoals in de provincies Smĺland of Värmland daar heb ik ook gezeild o.a plaatsje Kil in Värmland is een prachtig groot en diep meer en zeer geschikt voor kleine kiel boten.
Het vinden van een plek om je zeilboot in het water te krijgen is soms een uitdaging maar als je eenmaal een plek heb gevonden dan is het genieten van de prachtige natuur op en vanaf het water.
In zweden gaan ze anders met veiligheid om op het water dan in nederland zo is elke zweedse boot ook zeilboten voorzien van een stevige dubbele bodem of luchtkamers i.vm lek stoten door onzichtbare rotspunten onder water.
Er is ook een wet die je verplicht zwemvesten te dragen als je op de zweedse meren vaart.
Je kunt bij de plaatselijke brandweer gratis zwemvesten lenen en let erop dat je wanneer je zelf in het water terecht komt dat je snel onderkoeld raakt vanwege de diepte van de meren.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar H.R

Re: Zeilen in Zweden?

, Per
9-1-2018, 23:28 uur

Je punt m.bt. de veiligheid in Zweden t.o.v. andere landen zou je toch eens nader moeten bekijken want klopt niet helemaal. De eisen die je vertelt voor boten kloppen niet en m.b.t de zwemvesten geldt alleen de plicht net als in NL dat je ze aan boord moet hebben voor ieder bemanningslid.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Per

Re: Zeilen in Zweden?

, H.R
10-1-2018, 11:24 uur

Hallo Per,

Heb je wel eens gehoord van Norsk Veritas keurings instantie voor boten die op zweedse meren varen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar H.R

Re: Zeilen in Zweden?

, Per
11-1-2018, 18:28 uur

waar haal je al die wijsheid vandaan. Buro Veritas is een keuringsburo en keurt op het E merk maar er wordt op de Zweedse meren echt geen boot gekeurd hoor, dat gebeurd bij de werven of ze volgens de E normen werken maar zegt verder niets. Als ik een boot overvaar uit NL heeft deze ook het E keurmerk meer is het niet en is geen enkel probleem om deze boot in Zweden neer te leggen .

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Per

Re: Zeilen in Zweden?

, JF
10-1-2018, 17:12 uur

Wij hebben behoorlijk wat van Zweden en meren gezien, maar het is me opgevallen, dat er,in tegenstelling tot in Friesland, op de Zweedse meren zeer weinig KLEINE kielboten zijn op het water. Terwijl er zoveel wateren zijn.... Ik heb het ook wel eens aan Zweden gevraagd en die noemden steeds gelijke redenen.
Zoals genoemd: de onberekenbare gevaren van niet zichtbare obstakels als uitstekende stenen onder water, het sneldieper wordende en koude water, sneldraaiende winden, etc. maken het zeer waarschijnlijk dat de Zweden er niet zo happig op zijn, zeker niet op de grote meren als V. en V. Met KLEINE kielboten te gaan zeilen.
Zeker kajuitzelboten zie je genoeg, en ook zag ik wel hier en daar zeilscholen met optimistjes en lasertjes, zij geven in de zomer cursussen.
Zelf heb ik destijds uitgebreid gezocht, omdat mijn kinderen wilden gaan zeilen.
Moeilijk te vinden...bij Askersund zit wel een bedrijf (Engelsen)dat kajuitzeilboten verhuurd, met of zonder kapitein. Ook zij gaan niet het Vättern op, maar blijven in de binnenwateren (uitlopers van Vättern.)
De zwemvesten zullen verzekeringstechnisch, neem ik aan, wel gedragen moeten een ongeluk gebeurt vaak onverwachts, als je dan nog je zwemvest moet gaan aan doen....

reageer op dit bericht in het forum

Re: Zeilen in Zweden?

, JF
10-1-2018, 17:57 uur

Ik las net dat er in Zweden wel een wetsvoorstel bij het rijk ligt ligt voor verplichting van zwemvesten, maar of dat er al door is?? Alle omringende landen hebben die verplichting al wel...
Meestal zijn ze niet zo snel met besluiten, maar een meederheid van de bevolking is voor (die hebben misschien zelf geen boot...) en reddingsdiensten geven hoeveel ongelukken er jaarlijks plaats vinden met boten en mensen die daarbij geen zwemvest droegen. Dus men wil het er door hebben in 2017- 2018.
Ik weet trouwens niet wat dan de regels worden, voor alle plezierboten???

reageer op dit bericht in het forum

Re: Zeilen in Zweden?

, Per
11-1-2018, 18:30 uur

is nog geen duidelijk over, ze praten ook over kano's en rubber bootjes om het daarvoor verplicht te stellen. We wachten af. Ik vaar vaak alleen op het Vänern en als je solo vaart is vaak een zwemvest overbodig.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Per

Re: Zeilen in Zweden?

, marianne
12-1-2018, 12:05 uur


op de Fryken is het heerlijk varen/zeilen. tevens het water bij Grums, tussen de Grumsfjord en het Astfjord.

Heb daar zelf boot liggen, heel veel mogelijkheden om aan te leggen, bv Borgvik.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar marianne
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug